Yleistä

Mitä leikkiä lapsen kanssa kotona?

Mitä kivaa voi tehdä kotona (jos on vaikka korona)? Noh, vaikka mitä. Aloitan liikuntavinkeistä, sillä ne tulevat olemaan varmasti yksi tärkeimpiä kotileikkejä lasten liikkumisen tarvetta ja energianpurkua ajatellen. Suosittelen yleensä lapsille aina kotiharjoituksia, joita pystyy tekemään ilman erikoisia välineitä, eivätkä ole paikkaan sidottuja. Kotoa saattaa löytyä esim. bobbles-välineitä, hulavanne, palloja tai muita kivoja liikuntavälineitä, joita kannattaa ehdottomasti myös hyödyntää. Särkyvät lasiesineet vain pois tieltä, sohvapöytä sivuun ja leikkimään!

Yksi haaste liittyy kaupunkiasunnoissa tilaan. Siksi suosittelen useimmiten lastenhuoneen sijaan sijoittamaan vauhdikkaimmat leikit olohuoneeseen. Maalla ja pienemmissä kaupungeissa ei yleensä ole ongelmaa tilan kanssa, koska asunnot ovat väljempiä ja lääniä riittää. Aina voi mennä metsään (johon suomalaisilla on matkaa keskimäärin paristaa metriä) ja loputon leikkikenttä on tarjolla ilmaiseksi. Mutta mutta, jos lapsi on kotona kipeänä ja energiaa silti riittää, suosittelen lämpimästi Neuvokas perhe-sivuston Olohuonesirkusta! Nämä leikit onnistuvat hienosti pienemmässäkin tilassa.

Suosittelen yleensä myös asiakkailleni Reumaliiton jumppavinkkejä, sillä ne sopivat hyvin myös yliliikkuvuudesta tai ylipainosta kärsiville lapsille ja liikkeet ovat sen tyylisiä, että ne eivät vie paljon tilaa kotona. Suosittelen erityisesti heille, jotka eivät tällä hetkellä pääse fysio- tai toimintaterapiaan tai ovat muuten huolissaan omasta fyysisestä kunnosta.

Pia Perkiö mainitsi yhdessä Supernanny Suomen jaksossa, että on huomannut kodeissa olevan nykyään niukasti leluja. Vanhemmat ajattelevat kännykän tai tabletin riittävän, koska pelit kiinnostavat lapsia. Hämmentävää, luulin, että kodit ovat täynnä muovilelua koska lelujen karsimisesta puhutaan niin paljon. Hmm.. olisiko nyt aika tutkia, mitä sieltä kaapeista löytyy? Kyllästymisen ehkäisyyn eräs tärkeä seikka on toy rotation, josta tulen kirjoittamaan myöhemmin lisää. Mieti, miten tuttuja leluja voisi käyttää lapsen kanssa jotenkin uudella tavalla? Voisiko junaradan rakentaa ympyrän sijaan mahdollisimman pitkäksi keittiöön asti? Voiko palikat yhdistää autoleikkiin silloiksi ja taloiksi? Voiko kotona leikkiä “metsäretkeä”, pakata muoviastiat pikkureppuun ja lähteä samoilemaan? Suosi legojen kanssa luovaa leikkiä mallista rakentamisen sijaan.

Vaikka normaalisti lapset leikkisivät lastenhuoneessa, poikkeustilanteessa kaikki huoneet on otettava huomioon. Saunassa tai kylpyhuoneessa voi kokeilla lelujen pesuleikkiä astianpesuaineella (terapeutin suosikki ja varmaan vanhempienkin), vierashuoneen sänky ja patjat majan tai jumppapaikan pohjana, keittiössä tietenkin astiat kiinnostavat taaperoita ja parvekekin voi olla kaivattu happihyppelypaikka.

Lautapelit, muovailuvaha, palapelit ja askartelujutut.. Lista on loputon ja yleensä vanhemmat tuntevat lapsensa parhaiten tietääkseen, mikä lasta motivoi ja kiinnostaa. Tulen täällä blogissa esittelemään erilaisia pelejä, joita käytän terapiatyössä, variaatioita muovailuvahaleikkiin ja kierrätysmateriaali-askarteluideoita.

Tulen myös kirjoittamaan jatkossakin leikkivinkeistä vauvoille, taaperoille, lapsille ja kouluikäisille. Olen jo suunnitellut ja kuvannut erilaisia DIY-leluja ja leikki-ideoita vauvoille, taaperoille, lapsille ja kouluikäisille. Kaikki tämä ja paljon muutakin, kunhan ehdn työstää tekstejä ja julkaista niitä.

Muistutan myös erittäin tärkeästä asiasta: tylsistymisestä. Mitäpä, jos et viihdyttäisikään koululaistasi, vaan annat luovuuden päästä valloilleen. Olen aina ollut sitä mieltä, että tylsistyminen on luovuuden edellytys. Ehtivätkö lapset (ja nuoret ja aikuiset) nykyään tylsistyä arjessaan?

Tätä kirjoittaessa Musume on leikkinyt isänsä kanssa olohuoneessa. Mitä hän sitten leikki? Hän tutki auringonsäteestä johtuvaa valojuovaa lattiassa, välillä laittaen siihen keltaisen villasukan, joka hohti kultaisena auringonvalossa. Helppoa viihdyttää, tämä meidän mukulamme.

Syyt ja seuraukset

14 maaliskuun, 2020

Leikit vauvan kanssa 0kk

18 maaliskuun, 2020