Yleistä

Kuulas tulee taas – näin tutustut lapsen kanssa teatteriin

Kaupallinen yhteistyö lasten teatteritapahtuma Kuulas

Kun pääset ensimmäistä kertaa lapsen kanssa teatteriin, se jännittää niin aikuista, kuin lasta. Jännitys alkaa teatterin ovella ja kohoaa lämpiössä. Miten lapsi malttaa odottaa? Jaksaako hän istua koko esityksen ajan? Jaksaako hän olla hiljaa esityksen aikana? Tuleeko vessahätä? Onko esitys liian pelottava? Onko salissa liian pimeää? Osaako lapseni käyttäytyä.

Voin kertoa, että vaikka näistä asioista voi jutella lapsen kanssa etukäteen, useimmat näistä huolista ovat turhia. Toki suosittelen varmistusvessakäyntiä ennen esityksen alkua! Lasten teatterissa on se hieno puoli, että kukaan ei varsinaisesti odota, että lapset jaksaisivat istua esityksen ajan. Siellä saa kiljahdella, saa huutaa “se on tuolla!”, kun hahmo ei löydä sukkaansa, saa vähän itkeäkin jos jännittää, saa mennä aikuisen syliin, saa nousta ylös, saa nauraa ja nauttia. Monet esiintyjät sanovat, että jos yleisöstä ei kuulu mitään, esitys on tylsä. Unohdetaan siis turha pönötys, ei tarvitse olla lakerikengät jalassa ja peppu tiukasti penkissä, teatteri on iloinen asia!

Lasten teatteritapahtuma Kuulaksella on pitkän linjan kokemus siitä, mikä toimii ja mikä ei. Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 1988. Viime vuonna melkein kaikkien esitysten jälkeen pääsi tutustumaan esiintyjiin ja lavasteisiin. Lapset olivat siitä todella innoissaan. Esitykset ovat sopivan pituisia ja esiintyjät supertaitavia ammattilaisia. Vieläkin muistelen melkein kyynel silmässä ihanaa Silkkipaperitaivas esitystä viime vuodelta.. Lisäksi lippujen hinnat ovat edulliset!

Entä mitä esitystä kannattaisi mennä katsomaan? Kuulaksessa on poikkeuksellisen hyvin jaoteltu sopivat esityksen eri ikäryhmille. On iltanäytöksiä sekä päivänäytöksiä. Viime vuonna Lyyli oli vasta 4kk vanha, kun pääsi nauttimaan vauvateatterista. Jos lapsesi on tavallista herkempi, suosittelen valitsemaan ns. yhtä vuotta nuorempien esityksen, esim. vauvateatterissa oli viime vuonna pieniä taaperoitakin. Esitykset on suunniteltu niin, että niissä on mielenkiintoisia elementtejä mutta ainakaan viime vuonna ei ollut pienten esityksissä mitään isoja poksahduksia tai muita jännittäviä elementtejä.

Kuulaksesta tekee erityisen se, että lapset pääsevät tutustumaan teatterin tekemisen taustavoimiin. Lämpiössä on pukuja sovitettavaksi (myös tuo minun penkkaripukuni eli mansikka). Viime vuonna Mimmi kävi kasvomaalauksessa. Tänä vuonna pääsee lisäksi askartelemaan festaripäähineitä.

Mimmi nautti superpaljon viime vuonna siitä, että pääsi myös itse lavalle. Mikrofoniin hän lauloi ainakin “Höllää, pöllö, höllää” sekä “Hyppää laulun tahtiin, rytmin anna keinuttaa” -Rytmimuna-tunnarin. Työpajat pyörivät Kuusankoskitalon yläkerrassa koko tapahtuman ajan (torstaista 11.5.-13.5.2023).

Teatteri rikastuttaa lapsen kokemus ja mielikuvitusmaailmaa ihan niin kuin sadut, tarinat, yhdessä lukeminen tai yhdessä elokuvan katsominen. Teatterista tekee kuitenkin ainutlaatuista sen kehollisuus, ainutkertaisuus, musiikki, yllätyksellisyys ja tarinaan uppoutuminen. Lapset ovat kriitikkoina armottomia – esitys voi olla tylsä, ihan kiva, hauska, jännittävä. Kun teatterin ja tarinan kokee yhdessä aikuisen kanssa, sitä on kiva muistella ja keskustella myös jälkikäteen. Hyvä teatteri herättää aina keskustelua ja kannustankin käymään esitystä ja tilannetta läpi lapsen kanssa.

Jos et tänä vuonna pääse Kuulakseen, rohkaisen kaikkia lukijoita lähtemään lasten kanssa teatteriin, nappaa mukaan siskontyttö, kummilapsi, pojanpoika, naapurin ekaluokkalainen. Me ollaan menossa ainakin kolmeen esitykseen: molempien lasten kanssa Oi ihana Panama, Luolasukellus ja perjantaina Mimmin kanssa Salasaaren salanäytelmään. Koko ohjelmiston näet tästä. Perjantain avajaisshow on kaikille ilmainen ja tänä vuonna yksi esitys on myös Veturissa!

terkuin, Heini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *