Parhaat joululahjat alle kouluikäiselle – osa 2
Seuraavaksi päästään kategoriaan, jota RAKASTAN ja joka toimii mielestäni parhaiten joululahjaksi kenelle vaan. Miksikö? Koska lautapeliä lahjaksi antaessa et anna pelkästään tavaraa, vaan aikaa. Useimpia lautapelejä pelataan YHDESSÄ. Ne eivät vaan toimi yksikseen ja ilo syntyy toistoista ja yhteisistä kokemuksista. Joo, lautapelit vievät usein paljon tilaa ja niin pois päin eivät aina ole edes kaikkein ekologisin lahja mutta väitän, että jokaisella meistä on jokin lautapeliin liittyvä muisto alle kouluikäisenä.
Muistan pelanneeni muistipeliä (oli kivaa voittaa aikuinen), Afrikan tähteä (opin, että pelissä huijaaminen eli Afrikan tähden asemointi suoraan Cairon alapuolelle ei kannata, vaan se vie pelistä ilon) ja sairaalan odotushuoneessa Choco-peliä äitini kanssa. Isompana koululaisena pelasimme paljon Blokusta, jossa olen edelleen aikas hyvä, Kanaset-muistipeliä (jota en ole vielä kertaakaan elämässäni hävinnyt) sekä klassikkoa Cluedoa, jossa ratkottiin murhamysteeriä ja Hotel-peliä, jossa aina jollekulle tuli paha mieli.
Tässä tekstissä ajattelin listata parhaat lautapelit iän mukaan aloittaen kaksivuotiaasta. Ja hei, tietenkin on muitakin “parhaita pelejä” mutta jokaisesta ikäluokasta pääsi tällä kertaa vain yksi mukaan!
Paras lautapeli 2-vuotiaalle
Tiedän, tiedän, olen hehkuttanut Hedelmätarhapeliä varmaan liiallisuuksiin asti mutta kun se vaan toimii niin hyvin tämän ikäiselle! Hedelmätarhassa lapsi harjoittelee juuri niitä asioita, joita hänen ikäisenään tarvitaan: oman vuoron odottamista, värejä, nopan heittoa laatikkoon, pientä pettymyksen sietoa yhdessä aikuisen kanssa. Pelissä pelataan lautaa eli korppia vastaan. Osat ovat isoja ja lapsen käteen sopivia ja niitä on kiva käyttää myös leikeissä. Peli on sopivan pituinen taaperon keskittymiskyvylle eikä haittaa, jos se jää ns. kesken.
Paras lautapeli 3-vuotiaalle
Tiedän, tiedän, olen hehkuttanut varmaan näitä Smart Gamesin pelejä kyllästymiseen asti. Mutta kun ne vaan toimii! Kolme pientä possua on siitä kiva, että pelissä tulee mukana kiva satukirja. Lapsi saa ratkoa tehtäviä jälleen ns. lautaa vastaan eli ideana on enemmänkin ratkaista pulmapeli-tyyppisiä tehtäviä kuvan mukaan. Pelissä lapsi harjoittelee mallin mukaan rakentamista (onko samanlainen), avun pyytämistä, jos tehtävä jää “jumiin”, sopivan vaikeustason etsimistä, avaruudellista hahmottamista ja ongelmanratkaisukykyä. 3-vuotiaat ovat lisäksi niin egosentrisiä, että tällainen “yksinpeli” on heille juuri sopiva 😀
Paras lautapeli 4-vuotiaalle
Neljävuotiaat osaavat jo pelata pitkäjänteisemmin eivätkä nappulat lennä niin helposti lattialla häviön koittaessa. On aika myös harjoitella pettymyksensietoa, tunteiden tunnistamista ja säätelyä sen sietoa, että minä en ollut paras, kaveri voitti. Meillä on perinteisestä Kanin loikka -pelistä tämä Ryhmä Hau-versio, koska mikäpä olisi mukavampaa kuin osallistua sarjan oheistuotteiden keräilyyn 🙂 (Okei, meillä ei hirveesti oo mitään ns. muotileluja, joten tällaiset sallittakoon). Pelissä edetään kohti Vahtitornin huippua nostettavien korttien lukumäärän mukaan. Joskus käy huono tuuri ja koira saattaa tippua pelilaudan alle, jolloin on otettava uusi koira ja aloitettava alusta. Pettymyksen siedon harjoittelu on siis maksimoitu. Mutta voi sitä jännitystä, kun Vahtitornia käännetään.. Klassikkopeli on kestänyt yllättävän hyvin aikaa, sillä tätä myytiin jo vuonna -99.
Paras lautapeli 5-vuotiaalle
Taikavuori peli (saatu yhteistyössä Iloisen Hepun kanssa) on ihan huikea peli kahdesta syystä; pelimekaniikka on sellainen, mihin en ole törmännyt missään muussa pelissä ja toiseksi se on yhteistyöpeli lautaa vastaan. Pelilauta on kalteva ja erivärisiä kuulia pussista nostamalla noitakokelaat etenevät vuorenrinnettä alaspäin. Tykkään tästä ihan hurjasti ja 4-5-vuotiaat ovat tykänneet pelata peliä aivan innoissaan. Jännitystä on juuri sopivasti ja totta kai jälleen harjoitellaan tiimityötä ja pettymyksen sietoa yhdessä kavereiden kanssa. On taitolaji, ettei syytä myöskään kaveria epäonnistumisesta vaan osaa pitää sopivalla tavalla toivoa ja tsemppiä yllä pelissä. Suosittelen tätä sellaisille 5-vuotiaille, joilla häviäminen “menee tunteisiin”. Pelissä on juuri sopivassa suhteessa omaa taktikointia ja iloista sattumanvaraisuutta.
Paras lautapeli 6-vuotiaalle
Dinodeck (saatu yhteistyössä Iloisen Hepun kanssa) on ollut meidän perheen yllätyssuosikki, jota jopa perheen 2-vuotias haluaa pelata ja osallistua omalla tavallaan. Suosittelen tätä jokaiselle tiedonhaluiselle eskarille, etenkin, jos dinosaurus-huuma on valloillaan. Pelin on kehittänyt suomalainen Hirmu-Games ja heiltä on juuri tullut Ancient Animals-peli, jota en tosin ole vielä päässyt testaamaan. Pelissä vertaillaan dinosaurusten ominaisuuksia ja ikään kuin taistellaan vaikkapa siitä, kuka kolmesta dinosta on nopein, painavin tai pisin. Pelissä menee kieli solmuun dinosaurusten nimiä opetellessa, joten sopii loistavasti S-, D- ja R-harjoitelluun, jos ne ovat vielä ajankohtaisia. Vaikka kyseessä on korttipeli, lapsen ei tarvitse osata lukea. Sen sijaan matemaattiset valmiudet, kuten suurempi-pienempi-käsitteet kehittyvät huomaamatta.
Oliko listassa uusia tuttavuuksia lautapelien suhteen? Toivottavasti! Verkkokaupoista kannattaa tilata pelit muuten NYT, jotta ehtivät jouluksi mutta lautapelit ovat onneksi sellaisia, että niitä löytyy vielä lelukaupoista, kirjakaupoista ja marketeistakin mukavasti, jos suosikkipelit eivät ole ehtineet loppua.
terkuin, Heini