Ihania lautapelejä taaperolle
Kaupallisessa yhteistyössä Iloinen Heppu (osa tuotteista saatu*)
Saimme Iloiselta Hepulta kaksi mulle ennestään tuntematonta lautapeliä, jotka ovat kuulemma todella suosittuja ensimmäisiksi lautapeleiksi. Kaikki linkittämäni pelit löytyvät Iloisen Hepun valikoimasta, mutta osa peleistä oli meillä jo ennestään, koska ne ovat sen luokan klassikoita, että näitä ei kannata ohittaa, jos tulee vastaan. Iloinen Heppu on muuten lautapelaajan taivas ja muutenkin tällä hetkellä mun suosikki lelukauppa ihanan palvelun ja laajan valikoiman vuoksi.
Taaperot rakastavat toimintaa ja selkeitä hahmoja, jotka ovat osa lautapelin tarinaa. Erilaiset hyrrät, napit ja konkreettiset palkinnot toimivat taaperolle. Peli ei saa kestää liian kauan, jotta tarkkaavaisuus ja into säilyvät. Taaperot eivät ole kovin taitavia sarjallisessa tuottamisessa (esim. pelinapin siirtämisessä ruudusta toiseen), joten en suosittele ensimmäiseksi peliksi ns. perinteistä LAUTApeliä. On myös ok, jos lapsi intoutuu pelaamisen sijaan lähinnä tutkimaan pelin hahmoja ja kortteja. Taaperolle voittamisen ja häviämisen konsepti saattaa olla vielä vieras (onhan hän MAAILMAN NAPA ja YKSINVALTIAS). Välittömät palkinnot ovat siis se juttu!
Ensimmäisenä Farm Yard – Heads and Tales -peli*, joka lumosi Mimmin niin täysin, että olemme pelanneet sitä pari viikkoa lähes joka päivä. Peli on veikeä yhdistelmä muistipeliä ja vähän kuin simppeliä palapeliä. Tarkoituksena on etsiä eläimelle pää ja häntä. Pareja on muistaakseni 20 mutta olen karsinut peliä Mimmille helpommaksi ja olemme aloittaneet n. kuudella parilla. Olemme harjoitelleet numeroa KAKSI muistipelissä, jotta Mimmi oppii että käännetään aina yksi pari kerrallaan. Harjoittelimme myös sitä, että muistipelissä kortit pitää laittaa samalla paikalle, kuin alussa ja sekin sujuu jo hyvin. Sanoitan jatkuvasti, kumman vuoro on ja mitä tapahtuu. Mimmi osaa hienosti myös havaita, jos parit eivät täsmää, hän pudistaa päätään ja laittaa kortit takaisin. Orchardilla on muuten muitakin ihan huippulaadukkaasti tehtyjä pelejä ja niissä kaikissa on isot, värikkäät kuvat. Jos siellä lukijoissa on puheterapeutteja, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!
Toinen peli, johon Mimmi on ihastunut on Little Action*. Peli sopii loistavasti taaperolle, joka ei välttämättä jaksa istua kauan paikallaan, sillä peli on hyvin toiminnallinen. Pelin ideana on nostaa tehtäväkortteja, joissa on kuusi erilaista tehtävätyyppiä. Korteissa on kuvalliset ohjeet, joten pienikin lapsi osaa suorittaa tehtäviä. Tehtävät ovat toiminnallisia; osa vaatii silmän ja käden yhteistyötä, toiset taas vakaata kättä ja hienomotoriikkaa tai kehon tasapainoa. Mikä pelistä tekee erityisen, on sen ihanat eläinhahmot sekä mitalit, joita saa, kun lapsi on suorittanut tehtävän. Kuulin myös, että monet ovat kokeilleet pelata peliä isomman lapsen kanssa imettäessään vauvaa, sillä peli ei ole sidottu pöydän ääreen ja aikuisen sanallisen ohjeistaminen riittää. Mikä ihana idea! Mimmi tosin oli vielä niin ihastunut eläimiin, että tehtävien suorittaminen jäi vähemmälle, vapaa leikki kun vei mennessään.
Vilkkaamman taaperon kanssa kannattaa aloittaa lautapeliura erilaisista ongintapeleistä. Onginnassa harjoittuu kuin huomaamatta silmän ja käden yhteistyö ja käden koordinaatio. Tarvitaan myös kärsivällisyyttä ja tarkkaavaisuden ylläpitoa. Ongintapelit sopivat hyvin taaperolle, koska palaute ja onnistumisen kokemukset tulevat tasaisesti ja pelin voi tarvittaessa keskeyttää ilman, että koko idea menee pilalle.
Olen aiemminkin hypettänyt Smart Gamesin tuotteita ja ne eivät jostain syystä petä koskaan. Meillä on kotona Camelot Jr. jota käytän myös toimintaterapiassa. Smart Gamesilla on kuitenkin myös pienemmille muksuille suunnattuja pelejä ja Camelotistakin on olemassa “logiikkalinna”-versio. Tykkään tosi paljon logiikkapeleistä, joita lapsi voi pelata myös yksin. Näissä peleissä voittaminen ei ole tärkeintä, vaan ilo ja onnistuminen tulee oivaltamisesta ja itsensä voittamisesta. Näissä logiikkapeleissä on myös se kiva puoli, että niissä on runsaasti haastetta myös aikuiselle ja ainakin itse joudun vaikeampia tehtäviä pohtimaan ihan kunnolla. Yllätyin kuitenkin siitä, että Mimmi innostui tästä pelistä niin paljon jo nyt, että haki laatikon monta kertaa samana päivänä, kun kokeilimme sitä ensimmäisen kerran. Pääsimme jo tasolle 4!
Mun äiti toi Mimmille tämän kahden palan palapelisetin, jossa pitää yhdistää eläin sen syömään ruokaan. On hyvä muistaa, että vaikka tämä on ihan vain yksinkertainen palapeli, jo tässä on taaperolle runsaasti haastetta ainakin, jos tavoitteena on pyrkiä pitkäjänteisyyteen ja pelin pelaamisen loppuun asti. Iloisesta Hepusta ei ollut tätä ihan samaa palapeliä, mutta samalta valmistajalta ja sama idea on tässä Djecon palapelissä, jossa yhdistetään eläin ja sen asuinpaikka. Djecon tuotteet ovat mun suosiossa ihanien kuvien ja hahmojen sekä laadukkaiden materiaalien vuoksi. Nämä palapelin palat ovat erittäin paksua pahvia, joka ei vahingossakaan mene rikki ja taaperon on helppo saada isoista paloista kunnon ote.
Yksi peli, jota haluaisin ehdottomasti kokeilla toimintaterapiassa on tämä Majava peli. Pelissä vaaditaan hienomotoriikkaa ja käden koordinaatiota ja ainakin mitä olen videolta nähnyt, tämä sopisi toimintaterapiaan loistavasti! Toinen, mikä kiinnitti mun huomion Iloisen Hepun valikoimista on tämä Tasapainoiluvene, jossa käytetään pihtejä/pinsettejä eläinten lastaamiseen. Ja toimintaterapeutit rakastavat pinsettejä!
Lue myös mun suositukset toimintaterapiassa käyttämistäni peleistä täältä. Yksi huomio muuten ikärajoista; moni peli alkaa vasta toisesta ikävuodesta alkaen, koska peleissä saattaa olla pieniä osia ja toisaalta kaksivuotiaan keskittyminen on ihan erilaista kuin yksivuotiaan. Me aloitimme kuitenkin lautapelien harjoittelun rauhallisen ja harkitsevaisen taaperomme kanssa suunnilleen puolitoistavuotiaana. Nyt hän nauttii jo kovasti esimerkiksi nopan heittämisestä ja osaa muistipelissä (ainakin joskus) odottaa omaa vuoroaan. Kun siis mietit, milloin on oikea aika aloittaa lautapelaaminen, tarkkaile taaperoasi ja kokeilkaa! Kyllä sen sitten tietää!
Vielä yksi tärkeä asia. Kun pelaat lautapeliä, keskity. Laita häiriötekijät, erityisesti puhelin pois. Vaikka peli olisi sinusta vain lievästi kiinnostava, esitä, että olet superkiinnostunut pelin jokaisesta yksityiskohdasta. Esimerkin voima on ihmeellinen.
terveisin Heini