Laatikkoleikkejä
Olen saanut nämä klassiset Laatikkokaupan laatikot Iloisesta Hepusta. Nyt esittelen kolme leikkiä, jotka ovat meillä käytössä arjessa ja erityisesti nyt “hiljaisina leikkeinä” vauvan päiväuniaikaan.
Mimmi on jokapäivä kiinnostuneempi ja kiinnostuneempi kirjaimista. Suoraan sanottuna olen joutunut jopa hieman rajaamaan tätä kiinnostusta (olen sen sijaan kannustanut numeroiden pariin) mutta hän epä-rohkaisusta huolimatta rakastaa sanoja ja kirjaimia. “Äiti, uuni ja suihku alkavat U-kirjaimella, eikö niin?” No ei ihan lapseni mutta uuni kyllä alkaa 😀
Erilaisia lajittelutehtäviä voi tehdä alkukirjainten, lukumäärien tai erilaisten eläinten ominaisuuksien mukaan: mitkä eläimet osaavat uida, mitkä eläimet ovat ruskeita, millä eläimillä on neljä jalkaa, mitä eläimiä voi pitää kotieläiminä. Näin pienelle en juurikaan “korjaa” virheitä mutta voidaan kyllä keskustella siitä, sopiiko diplodocus kotieläimeksi. Kuvassa olevassa lajittelussa käytin hyödyksi paksuja palapelien paloja sekä puisia dino-hahmoja.
Mimmi on rakastanut Connetix-tiles magneettista rakennussarjaa yli kaiken. Se on meillä leikeissä joka päivä. Isovanhemmat ovat löytäneet kirpparilöytöinä myös meille toista magneettista rakennussarjaa, joka on suoranainen klassikko – Geomac-sarja on mulla käytössä myös työpaikalla. Geomaceilla on mielestäni vaikeampaa aloittelijan rakentaa Connetix tilesiin verrattuna ja tarvitaan enemmän hienomotoriikkaa ja sorminäppäryyttä (” in-hand manipulation”). Erityisesti voimansäätelyä ja hienomotorista “herkkyyttä” vaaditaan, jos aikoo laittaa kuvassakin näkyviä “seiniä” paikalleen, ne kun loksahtavat paikalleen vain tietyssä kohdassa. Magneettileluissa vaaditaan myös aikamoista pettymyksensietoa, koska koko höskä saattaa romahtaa kuin korttitalo. Onneksi viat saa kuitenkin nopeasti korjattua.
Laatikoita käytän siihen, etteivät kuulat karkaisi jatkuvasti LATTIALLE, koska arvatkaas mitä, meillä on nykyään ryömivä vauva. Mimmin kanssa on ollut melkoista opettelua siinä, että lattialle ei voi jättää MITÄÄN, mikä voi mennä vauvan suuhun. (Tänään esim. hänen tuore liimausaskartelunsa kärsi kovan kohtalon, kun se oli unohtunut olohuoneen matolle). No, Siperia opettaa..
Kaikenlainen pieni, terävä, pyöreä, pahvinen ja pikkunippelit ovat nyt siis vauvaperheessä OUT. Ja niitä Mimmi tietenkin rakastaa. Olen siis edelleen antanut kaikkia edellä mainittuja leikkeihin mutta valvotummin. Esim. vasarointi-setin naulat pysyvät paremmin tallessa pöydällä (eikä esim. minun paljaan kantapääni alla), kun koko leikki tapahtuu laatikon sisällä. Laatikko on myös helppo nostaa talteen kirjahyllyyn, jos leikki jää vielä kesken. Meillä on tällä hetkellä (väliaikaisesti) olohuoneessa vanha ruokapöytämme askartelupöytänä mutta harvalla kotoa sellainen löytyy. Laatikot ovat siis kivoja myös sellaisten leikkien ja rakennelmien siivoamisessa, jotka ovat vielä kesken. Legot, magneettirakennelmat, kuivamassa olevat askartelut esimerkiksi!
Olen aiemmin esitellyt erään laatikkoleikin tehdessäni Minimaailman taikahiekan ja eläinten avulla. Laatikot sopivat ihanasti erilaisiin luontoleikkeihin ja askarteluun (muovailuun, käpylehmien haaksi.. jne). Pitääkin kerätä nyt elokuussa vielä luonnonmateriaalia talteen syksyn leikkejä varten!
terveisin, Heini