Lastenvaatteet

Mitä välikausihaalarin alle?

Kaupallinen yhteistyö Johanna K. Design (haalari saatu näkyvyyttä vastaan)

Tämäkin on aihe, jota jouduin googlaamaan. Sitten ärsyynnyin. Vauva.fi-sivuston keskustelupalstat vain keskittyivät irvailemaan välikausi-sanalle eikä vastausta herunut sitten millään! On se kumma!

Onneksi muskarikaverin äiti tuli hätiin; hän kertoi luottavansa aina villaan ja hankkiutuneensa fleecekerrastoista eroon. Milloin välikausivaatteet sitten tulevat käyttöön? Ilman kosteudesta ja tuulesta riippuen, kun lämpötila laskee alle +10-5 asteeseen, voi Suomessa puhua jo välikaudesta. Villahaalari on paras pukea suojahaalarin alle silloin, kun aamuisin on kylmä, mutta iltapäivällä aurinko lämmittää.

Silloin, kun toppahaalari on liian kuuma mutta ulkona tuulee tai on vielä lunta maassa, on hyvä laittaa taaperon (tai isomman vauvan) välikausihaalarin alle villahaalari. Villahaalarissa on hyvä olla suora vetskari, mikäli toivotaan, että lapsi pukeutuu itse. Erityisesti jos lapsi matkustaa rattaissa, suosittelen ehdottomasti pukemaan välikausihaalarin alle kunnon kerraston. Isommalle lapselle (jonka tarvitsee kenties käydä kesken ulkoilun vessassa) kaksiosainen välikerrasto on paras. Tällöin villapaita ja villahousut ovat paras yhdistelmä.

Hieman hämmästyin, kun avasin paketin, jossa tytön uusi haalari oli. Johanna K. Dedsignin neulos on nimittäin aivan erilaista kuin perinteinen villaneulos. Jos luulit, että neulevaatteet kutittavat ja ovat nuhjuisia, olet selvästi jäänyt menneisiin vuosikymmeniin. Tämä neulos on niin sileää, että se ei varmasti kutita. Mimmi tietenkin puki haalarin heti päälleen, kieltäytyi riisumasta sitä ja halusi mennä haalari päällä jopa päiväunille. Pieni taistelu on käyty joka ilta siitä, että saadaan vaihdettua yöpuku haalarin tilalle.. Mimmi on tällä hetkellä n. 85cm pitkä ja hänellä käytössään koko 90cm. Lahkeissa ja hihoissa on käännettävät resorit, joten villahaalari menee varmasti myös ensi syksynä.

Liian tiheät tai ahtaat vaatteet eivät lämmitä, sillä vaatteiden lämpö on suoraan yhteydessä välissä oleviin ilmataskuihin. Siksi neulevaatteet ovat niin paljon lämpöisempiä kuin tekniset kerrastot. Itse tykkään siitä, että jos lapsi on kuumissaan, voin avata huoletta avata kuorikerroksen vetskaria kun alla on lämpöinen haalari.

Villa hylkii hajuja ja kosteutta. Ihanteellisen materiaalin siitä tekee se, että se siirtää kosteutta pois iholta. Villavaatteet ovat siitä ihania, että ne usein paranevat vanhetessaan, toisin kuin esimerkiksi ummehtunut fleecekerrasto. Villavaatteen puhdistaminen käy parhaiten tuulettamalla tai kevyesti käsin pesemällä.

Johanna K . Designin vaatteet valmistetaan Taivassalossa. Suomessa on harvinaista, että tuotantoprosessi tapahtuu yhdessä ja samassa paikassa, tässä tapauksessa aina neuloksesta lähtien. Eikä siinä vielä kaikki, materiaalina on kotimainen lampaanvilla. Olen ylpeä siitä, että suomalainen vaateteollisuus on nostamassa taas päätään, kotimaisuutta arvostetaan, vaatteet ostetaan tarpeeseen ja laatuun panostetaan määrän sijaan. Laadukkaan vaatteen kunnosta on halukas pitämään huolta ja laadukas vaate on korjattavissa.

Villan ominaisuuksiin kuuluu luonnollisesti loistavat lämpöarvot ja hengittävyys, mutta tiesitkö, että aito villa on biohajoavaa ja kierrätettävissä? Jos (ja toivottavasti kun) ympäristöasiat kiinnostavat, Johanna K. Designin tuotteilla on GOTS (Global Organic Textile Standard) eli tekstiilin ekologisuuden ja eettisyyden sertifikaatti. Merinovilla on mulesing-vapaata, eli lampaille ei tehdä kipua tuottavia toimenpiteitä villantuotannon tehostamiseksi.

Tällä hetkellä autolla tulee matkustettua melko vähän, mutta käymme Mimmin kanssa usein Mummin ja Mammin luona. Jos olemme menossa suoraan sisälle, puemme taaperolle automatkan ajaksi usein pelkän villahaalarin paksujen toppavaatteiden sijaan (tämä silkkaa laiskuuttamme). Pipon, hanskojen ja kenkien kanssa villahaalarilla pärjää mukavasti, jos auto on valmiiksi lämmitetty. Paukkupakkasilla toki puemme enemmän päälle.

Luomumerinovilla on pehmeämpää kuin tavallinen merinovilla ja ei kutita edes paljaalla iholla. Uskallan nyt jo suositella näitä tuotteita tuntoyliherkille lapsille, sillä verrattuna esimerkiksi marketista ostamaani merinovillaneuleeseen on kuin kyseessä olisi aivan eri materiaali.

Haalari on ollut meillä käytössä nyt alle viikon.. VIIKON ja Mimmi on keksinyt itselleen uuden lempinimen; OMPPU-VAUVA. Nimi tulee siitä, että hänellä on aikaisemmin ollut suomalainen Pikkuset-merkkinen lakuhaalari, jossa hän kutsuu itseään Laku-vauvaksi. Tuo puuvillahaalari muuten myytiin eilen loppuun verkkokaupasta, joten olen iloinen, että meillä on nyt Omppuvauva <3.

Jos olet koskaan sanonut ääneen lauseen; “Miksi tällaisia merinovillahaalareita ei tehdä aikuisille???”, niin päästän sinut tuskistasi. Nyt on. Viikon villahousu osastolta saattaa tehdä mahtavia löytöjä ja nyt jos koskaan on aika tukea kotimaisia yrittäjiä!

terveisin Heini

Lue myös MIKÄ ON VÄLIKAUSI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suuri turkiskuoriainen-gate

17 maaliskuun, 2021

"En osaa leikkiä lapseni kanssa"

23 maaliskuun, 2021