Lastenvaatteet

Mikä on välikausi? Ja miten vaatteet liittyvät siihen?

Katso vaatteista aina veden- ja tuulenpitävyys, kyttää erityisesti vesipilariarvoa! Tätä välikausihaalaria on selvästi edellinen käyttäjä pessyt paljon (näkyy heijastimista).

Välikausi on sanana niin typerä, että mun piti googlettaa, mitä se tarkoittaa. Voisihan samantien puhua keväästä ja syksystä! Mutta välikausi voi olla muutakin.. Välikausi saattaa yllättää lapsiperheen jopa keskellä kesää. Ketään ei sana “välikausi” naurata kesäkuussa, kun asteita on kokonaiset +4. Edellisenä talvena taas kotikaupungissani ei ollut lunta kuin kerran ohuena harsona. Lopputulos; talvihaalarit jäivät jopa kokonaan käyttämättä, sen sijaan välikausihaalarit olivat kovaa huutoa päiväkotien pihoilla.

Onneksi tämä talvi on ollut toisenlainen. Olen nyt kevään kolkutellessa hieman hukassa.. Syksyllä olin ihan yhtälailla hukassa välikausipukeutumisen kanssa mutta se oli hieman eri asia, kun syksy oli pitkä, lämmin ja verrattain kuiva. Nyt keväällä kruunataan välikausihaalareiden aateliset, sillä maa on oikeasti talven jäljiltä märkä, välillä paistaa, välillä vihmoo.

Käytetyistä kuravaatteista on hyvä testata vedenpitävyyttä esim. suihkuttamalla

Vastaan siis kaikkia kuumottavaan kysymykseen siitä, milloin välikausi alkaa. Selkeää rajaa ei ole mutta usein kuin asteissa koko vuorokausi on plussan puolella, välikausivaatteet ovat viimeistään ajankohtaiset. Normaalitalven jälkeen tämä tapahtuu siis huhtikuussa. Koska tilanne sään suhteen sahaa eestaas, tarkkaa rajaa ei ole olemassa. Suomi on myös erittäin pitkä maa, joten sää saattaa olla melko erilainen Turussa ja Oulussa. Eteinen on ainakin meillä tukkeessa kun yhtä aikaa valmiudessa ovat toppavaatteet ja kevyemmät haalarit.

Edelleen ihmettelen, eikö vaan voisi laittaa jotkut lämpötilarajat, milloin pitää pukea mitäkin. Onko tähän olemassa jokin äppi? Kevään ja syksyn haasteena on, että lämpötilat saattavat vaihdella todella paljon päivän aikana. Siinä missä talvella sä TIEDÄT, että tänään on kylmä, keväällä saattaa tuulla ja syksyllä sadekuuro yllättää milloin tahansa. Lapset rypevät sulavissa lumikasoissa, joten pitäisi olla lämmintä kerrosta mutta samaan aikaan vältettävä sitä, että kuumissaan lapset heittävät pipot ja hanskat pois leikkien seassa. Mahdoton tehtävä?

Pipoista meillä on Papun ja Metsolan puuvillaiset versiot sekä Kaikon joustocollegea oleva tuubihuivi

Mitä siis välikausivaatteista pitäisi tietää? Kuinka monta kerrosta on tarpeeksi? Vuorelliset vai vuorettomat kuravaatteet? Mitä milloinkin päälle? Kurahousut vai kurahaalari? Mitä milläkin lämpötilalla päällä?

Turvauduin kysymysteni kanssa tärkeimpään tietolähteeseeni, äitiin. Kyselin, mitä päiväkodin työntekijät toivovat lasten välikausivaatteilta?

Seuraavia vinkkejä sateli;

  • Tärkeintä, että kun alkaa olla kurahousun tarvetta, että alle olisi sopivan ohut haalari. Toisin sanoen kurahousujen on oltava sen verran isot, että alle mahtuu tavaraa kunnolla.
  • Kurahousujen kanssa paksu toppahaalari on liikaa
  • Kuravaatteista parhaat ovat vuorettomat kurahousut; hienot fleecevuorelliset kurahousut imevät vettä lahkeesta kuin sienet, eikä niitä saa kuivauskaapissa kuivaksi klo 15 mennessä
  • Jos aamupäivällä on kylmä ja iltapäivällä kuuma, niin KERROSPUKEUTUMINEN on A ja O!
Nämä nappasin mukaan Prismasta! Varalla löytyy myös Reiman Patterit, vaikka ovatkin melko jäykät kengät
  • Kurarukkaset pitää olla ehjät ja mielellään villalapasten kera
  • Saappaat on tärkeää olla ehjät. Saappaiden on hyvä olla selkeälinjaiset ja sirot, sillä niiden päälle tulee useammat lahkeet
  • Erityisesti tuulisella säällä alusvaatetuksen merkitys on suuri! Villa on aina parempi kuin fleece!
  • Vararukkasia on hyvä olla mukana
  • Älä tuo päiväkotiin varusteita, joita lapsi ei saa käyttää pihalla (esim. liian hieno takki).
  • Suurin onni lastenhoitajalle on, että vaatteet ovat lapselle sopivan kokoisia.
Hanskoja löytyy monenlaisia.. kahdet kuraversiot ja kahdet välikausihanskat. Suosittelen ottamaan pienemmän koon, jos epäröit kahden välillä

Ihanin oli mielestäni tämä äitini viimeinen vinkki; Tärkeää on luottamus siihen, että lastenhoitajat analysoivat parhaansa mukaan, mikä vaatetus on sopiva säähän nähden. Voit siis viedä päiväkotiin hieman kaikenlaista tarjolle ja henkilökunta valitsee sopivimman varustuksen kuhunkin säähän.

Metsolan villalippis sujahtaa päähän kypärämyssyn kanssa

Usein aamuisin saattaa olla todella kylmä ja iltapäivällä hikoiluttaa, joten henkilökohtainen mielipiteeni on; VALITSE AINA VILLA. Villavaatteen ominaisuuksiin kuuluu, että se lämmittää viileällä ja hengittää vaikka lapsi hikoilisikin.

Tänä vuonna olen törmännyt villavaatteisiin, joissa on “muovinen kuori” villan päällä.. Villavaate on siis lukemani mukaan käsitelty jollain ihmeaineella, jolloin villan hyvät ominaisuudet menevät osittain pilalle ja sitä ei voi kierrättää samalla tavalla kuin aidon villavaatteen. Kannattaa siis välttää tätä turhaa ominaisuutta, joka “estää huopumisen ja tekee villasta pesukonepesun kestävää” eli tekee villasta kierrätyskelvotonta.

Softshell on itselleni hieman mysteeri.. ilmeisesti se on paras silloin, kun tuulee muttei sada! Pipo ja tuubihuivi ovat Kaikolta ja ne on varattu lämpimille kesille ja pyöräretkille

Tulossa on siis erillinen teksti siitä, mitä sinne välikausihaalarin alle puetaan. Hyvää kannattaa siis odottaa!

terveisin Heini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ihania lautapelejä taaperolle

4 maaliskuun, 2021

Kokemuksia tattariakanatyynystä

11 maaliskuun, 2021