DIY / Lelusuositukset / Taaperon jutut

Kirjajoulukalenteri taaperolle

Tämä joulukalenteri ei ole valitettavasti aineeton mutta sen sijaan monivuotinen. Nimittäin niin kuin jo viime vuonna suunnittelin, päätin toteuttaa kirjajoulukalenterin taaperolle. Mulla oli säästettynä mini-kirjoja valmiista joulukalentereista mutta tiedättekö mitä, en kestä lukea niitä! Tarinat olivat toinen toistaan typerämpiä ja alkoi pänniä oikein toden teolla. En nimittäin siedä huonoja lasten kirjoja. Kun luen lapselle, vaadin tarinalta edes jonkinlaista tasoa tai vähintään kuvitukselta. Valmis Muumi-kalenteri ei ollut kumpaakaan.

Tämä joulukalenteri soveltuu myös sinulle, joka on liikkeellä viime tingassa. Valitse pisin satukirja, joka teillä on kotona. Jaa se summittaisesti kahteentoista osaan tai kahteenkymmeneenneljään, jos pituuttaa riittää. Ja TA-DAA, sinulla on lukujoulukalenteri! Olemassa on myös joitakin valmiita joulukalenteri-kirjoja tähän tapaan jaoteltuna, ainakin muistaakseni fanittamaltani PIPPA PIPPURILTA löytyy omansa! Voi tosin olla, että näitä kirjoja ei enää viime tingassa saa kirjakaupoista.. Joten ei muuta kun omia hyllyjä kaivelemaan! Kirjastosta olivat ainakin jouluteemaiset kirjat täysin lopussa (okei, oli jäljellä venäjänkielisiä ja englanninkielisiä mutta niihin en lähtenyt mukaan). Juuri kun olimme Mimmin kanssa lähdössä kirjastosta, oli pöytään tuotu täydennystä ja olin riemusta soikeana.

Eli idea on seuraavanlainen. Tonttu tuo joka päivä kirjan luettavaksi. Mukavuuden nimissä valitsin myös varalle pari jouluista elokuvaa/DVD:tä siltä varalta, että joku päivä olemme molemmat miehen kanssa liian väsyneitä lukemaan pidempää kirjaa. Tonttu jättää myös tonttuovelle kirjan, jossa kertoo kenties jotain kirjasta, sen teemasta tai kyselee vain Mimmin kuulumisia. Visiona on, että kirjat luetaan vasta varhaiskasvatuspäivän jälkeen, jotta aamut eivät mene yhdeksi häseltämiseksi. Tosin Mimmi on ollut nyt viikon yskäinen (josta johtuu myös pieni blogitauko, sori siitä!), joten voi olla, että kirjat katsotaan jo aamullakin.

Kirjoina joulukalenterissa on myös talvikirjoja, jotka ovat olleet jemmassa yläkaapeissa kesän ajan. Osan kirjoista lainasin kirjastosta, muutamia sain lainaan anopilta ja meidän äitiltä. Koitan vältellä käännöskirjallisuutta (koska välillä niissä on todella huonoa suomen kieltä!) mutta niitäkin löytyy kyllä hyviä ja ihania, kun vaan katsoo tarkkaan. Osa kirjoista on tosi pitkiä taaperolle, joten niistä ehkä enemmän katsellaan kuvia ja luetaan “editoiden”, esim. Suuressa tonttukirjassa on ihania kuvia, mutta ei todellakaan ole mikään iltasatukirja. Joitakin kirjoja on säästissä jopa mun omasta lapsuudesta sekä miehen lapsuudesta, mikä on kyllä aika ihanaa. Muutamat kirjat ovat myös mulle tuttuja ja mun erityissuositukset olen laittanut paksennetulla tekstillä. Osa kirjoista taas on mulle itsellenikin täysin uusia, saatoin hieman hullaantua kirjamessuilla, jossa oli erittäin hyviä tarjouksia lasten kirjoista.

Mimmihän siis tiedoksenne rakastaa lukemista. Niin pitkää kirjaa ei ole vielä tullut vastaan, ettei olisi jaksanut kuunnella tarinaa loppuun. Jos taaperosi on sellaista sorttia, joka ei jaksa kuunnella pitkiä kirjoja, voi myös katsella pelkät kuvat kysellen ja ihmetellen, kertoen tarinan ikään kuin omin sanoin.

Kuvien tontuista muuten; ne ovat ihania Mailegin tonttuja! Mimmi sai tyttötontun lahjaksi viime vuonna ystävältäni ja hullaantui täysin. Tänä vuonna ostin paikallisesta lahjatavarapuodista tontulle pikkusisaruksen. Teema kun on ollut meillä hyvinkin ajankohtainen näin joulukuussa. Ajattelin, että tämä pikkuinen tulitikkurasiassa oleva tonttu ilmestyisi vähän kuin jouluaattona sitten mukaan tonttuovelle. Katsotaan, maltanko sinne asti? Tonttuovi on malliltaan supersimppeli. Sen Mimmi sai viime vuonna mun äidiltä. Sienet ovat monen vuoden takaa (en edes muista mistä olen ne ostanut?) ja kuusi myös ollut meillä jo vuosia. Reki on myös Mailegin, näin myös ihana lyhdyn, joka olisi sopinut teemaan. Musta ois ihana alkaa keräillä noita Mailegin joulujuttuja mutta katsotaan, katsotaan.. (Tästä lisää myöhemmin, tein nimittäin elämäni kirppislöydön vähän aikaa sitten!)

Lista kirjakalenterin kirjoista:

  • Lumiukko – Raymond Briggs
  • Antero ja lumiukko – Anne Peltola
  • Pyryinen yllätys – Richard Scarry
  • Tonttutyttö Tarleena ja talven ihme – Elina Karjalainen
  • Tuiki Joulupuu – Hansen, Leeson
  • Miljan talvi – Reetta Niemelä, Leena Lumme
  • Pieni Suuri tarina Joulusta – Réka Király
  • Pupen jouluseikkailu – Eric Hill
  • Mauri Kunnas – Joulupukki
  • Kettu ja Tonttu – Astrid Lindgren, Eva Eriksson
  • Nalle viettää joulua – Krisztina Nagy
  • Rakkaampi kuin joulu – Ellie Hattie, Tim Warnes
  • Metsänväen joululaulu – Anette Amrhein, Sabine Straub
  • Antin jouluseikkailu – Krister Green, Lars Carlson
  • Tontun kertomus – Jan Lööf
  • Olafin jouluinen seikkailu – Amy Sky Koster

Koska kirjoja ei ole 24 kappaletta, niitä voidaan lukea uudestaankin. Taaperot rakastavat toistoa! Mutta mukana on myös joululaulukirja sekä mun lapsuudesta jäänyt kuvakalenteri-kirja toiminnallisempiin päiviin. Vaikka olen näihin kuviin asetellut kaikki tonttuhörsäkkeet jo valmiiksi, myös ne ilmestyvät ovelle pikkuhiljaa. Näin ajattelen, että nekin ovat osa joulukalenteria. Kortteja ja kirjoja käytän tietenkin uudestaan tulevina vuosina, paitsi niitä, jotka joudun palauttamaan. Vaikeinta oli itseasiassa tekstien kirjoittaminen kortteihin. Mulla ei siinä vaiheessa ollut yhtään sellainen olo, että runosuoni sykkisi mutta tein parhaani. Yritin myös vältellä liikaa puhetta joulupukista ja kiltteyden edellyttämisestä. Olisi ehkä ollut helpompaa, jos olisin kirjoittanut tekstejä enemmän reaaliajassa mutta toisaalta sitten taas ei. Näillä asioilla kun on tapana unohtua arjen kiireinen keskellä.

Jos muuten etsit täysin aineetonta joulukalenteria, suosittelen kurkkaamaan esim. Home via Lauran ihanan tekemiskalenterin tai Oranssia blogin Hiiri Hiirusen joulukalenteritarinan.

Hauskaa joulun odotusta sinne. Se odotus on muuten tarkoitus olla hieman jännittävää mutta ei stressaavaa, ihan vaan näin vinkkinä. Mulle joulun odotus on nyt tänä vuonna jotenkin tosi tärkeää, sillä se myös antaa hieman muuta ajateltavaa kuin vauva ja lähestyvä synnytys 24/7.

terkuin, Heini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Isänpäivän takana ovat äidit

14 marraskuun, 2021