Vauvan lemppariruuat TOP10 ohjeineen
Olen ehkä tästä kertonutkin(?) mutta vauvamme söi sekä sormiruokaa, että soseita. En tajua muutenkaan näiden välistä vastakkaisasettelua.. Koska se on täysin turhaa. Silloinkin, kun sormiruokailua ei oltu vielä “keksitty”, Suomessa vauvalle annettiin kurkuntikkuja ja leivänkannikoita pureskeltavaksi. Vauvan kanssa yhdellä aterialla syötettiin, toisella sormiruokailtiin, kolmannella molempia sekaisin. NO PROBLEMO. Siitä huolimatta, että toimintaterapeuttina kannustan edes joskus kokeilemaan sormiruokailua, ei se ole mikään yli-inhimilliseksi tekevä juttu ja vauva oppii kyllä silmän ja käden yhteistyötä muutenkin (mm. poimimalla kiviä eteisestä ja murusia matosta..)
Aloitimme siis soseilla pienen vauvan kanssa hänen ollessaan 5½ kuukautta eli sopivasti keskiarvossa mentiin. Sormiruokailusta innostuttiin enemmän vasta 7-8 kuukauden iässä. 9-10 kuukautisena hän taisi syödä jo kaikki pääateriat sormiruokaillen. Puuro on syötetty aina 17kk asti aina aamuin ja illoin (ja syötetään vielä tänä päivänäkin tarvittaessa).
Meidän suosikkiohjeet ovat löytyneet kaikki Simppeli Sormiruokakeittiö-sivustolta, Kotiruokaa vauvalle -kirjasta (Päivi Enarvi ja Jaana Koskenniemi) sekä Samasta Padasta ja Puolessa Tunnissa kirjoista. Sain myös ystävältäni nipullisen tulostettuja ohjeita, joissa oli erilaisia hyviä yhdistelmiä soseruokiin. Vaikka soseohjeissa on grammamäärät, ne eivät todellakaan ole tarkat. Aika pian opin silmämääräisesti arvioimaan, paljonko on 400g porkkanaa ja paljonko keitinvettä on hyvä laittaa. Aluksi noudatin ohjeita liiankin tarkasti keittiövaa´an kanssa punniten.. Kokeilin myös aluksi tehdä hedelmäsoseita itse, kunnes mangoa kuorittuani ja keitettyäni totesin, että ehkä tämä tuote olisi helpointa ostaa kaupasta..
Rakastan pakastamista ja laitoin aina 80% valmiista vauvaruuasta pakastimeen, ensin soseet jääpalakuutioina, sitten muffinssivuokiin, sitten isompiin pakastusrasioihin. Sormiruuat kestävät myös aika hyvin pakastamista. Ostin satokautena paljon kotimaisia kasviksia ja aloitin soseiden tekemisen hyvissä ajoin syyskuun puolella. Tällöin kannattaa kuitenkin merkitä hyvin, mitä missäkin pakastusrasiassa on.
Mausteet ovat vauvanruuassakin ok kuivattuna. Ohjeet ovat siinä järjestyksessä, kun niitä on iän mukaan testattu. Tässä ei siis todellakaan ole koko ruokavalio mutta katsoin järjeväksi laittaa vain ne ruuat, joita Pikku-Mimmi söi mielellään. Puurona meillä on JOKA AAMU kaurapuuro ja iltaisin usein Piltin valmiista jauheesta tehty puuro.
TOP 5 SOSEET
Perunaparsakaalisose
300g perunaa, 200g parsakaalia, 2½dl vettä
- Pese, kuori ja lohko perunat. Pese ja paloittele parsakaalin kukinnot ja leikkaa varsi paloiksi.
- Kiehauta vesi ja keitä perunat ja parsakaali varret 10min. Lisää kukinnot ja jatka kypsentämistä vielä 10-15min.
- Soseuta keitinveden kanssa. (valmista sosetta n. 5dl)
Porkkana-kesäkurpitsa-omenasose
300g porkkanaa, 200g kesäkurpitsaa, 1 omena, 3 dl vettä
- Pese, kuori ja paloittele porkkanat, kesäkurpitsa ja omena.
- Kiehauta vesi, lisää porkkanat ja keitä 20min.
- Lisää kesäkurpitsa ja omena, jatka keittämistä 10min.
- Ota keitinvesi talteen. Soseuta raaka-aineet ja lisää alle 1dl keitinvettä tarpeen mukaan. (valmista sosetta n. 6dl)
(VINKKI isommalle vauvalle! Lisäämällä 100g sianlihafileetä ja korvaamalla porkkanan perunalla saat possupadan, 25min kypsennys riittää)
Banaani-marjasose
3dl viinimarjoja/puolukoita/vadelmia, 1 kypsä banaani
- Soseuta marjat sauvasekottimella tai muussaten siivilän läpi kulhoon
- Lisää kuorittu banaani kulhoon ja soseuta
Kalaa ja kasviksia
200g porkkanaa, 500g perunaa, 300g kesäkurpitsaa, 6dl vettä, 2dl pakasteherneitä, 150g kalafileetä
- Pese, kuori ja paloittele kasvikset.
- Kiehauta vesi ja lisää porkkanapalat, keitä 10min.
- Lisää perunapalat ja keitä 10min.
- Lisää kesäkurpitsapalat ja herneet, keitä 10min.
- Pese, kuori ja paloittele kasvikset.
- Kiehauta vesi ja lisää porkkanapalat, keitä 10min.
- Lisää perunapalat ja keitä 10min.
- Lisää kesäkurpitsapalat ja herneet, keitä 10min. Odotusaikana poista kalasta ruodot.
- Lisää kalapalat ja kypsennä muutama minuutti, kunnes kala on kypsää.
- Soseuta keitinveden kanssa. (valmista sosetta 1l)
Broileri-kasvis-juustopata
200g perunaa, 4dl vettä, 100g maustamatonta broilerinlihaa, 1dl tummaa makaronia, 1dl pakasteherneitä, ½ purkkia raejuustoa, hiven meiramia
- Pese, kuori ja paloittele perunat. Kiehauta vesi ja keitä perunat 10min.
- Paloittele broilerinliha, lisää makaronit ja broileri kattilaan. Keitä 15min.
- Lisää herneet ja keitä 5min.
- Lisää raejuusto ja meirami.
- Soseuta (valmista sosetta n. 4dl)
TOP 5 SORMIRUUAT
Koska kaikki nämä ruuat löytyvät jo valmiina resepteinä, laitan tähän vain linkit Simppelin sivuille! Kaikki kunnia siis Marjut Ollilalle reseptien takana. Ohjeet ovat suosikkijärjestyksessä! Toki myös muita sormiruokia kokeiltiin mutta en tässä luettele sellaisia ruokia kuten “höyrytetty kukkakaali” tai “pilkotut päärynät”. Harmittavan monissa ohjeissa on tomaattia, joka ei Mimmille sopinut (esim. tätä Linssikastike)
- Vauvan munaton lohimuffinssi (kuvissa)
- Kanapötköt
- Puurorieskat
- Kikherne-jauhelihavuoka
- Vauvan kvinoa-lohilaatikko
Bonuksena vielä nämä välipalat;
- Jäädytetyt banaanit
- Maapähkinävoikeksit ja kaikenlaiset apinaeväät
Toivottavasti tästä oli inspiraatiota vauvan kanssa kokkailuun!
terveisin Heini