Yleistä

Pieni opas vauvanvaatteista osa 2

MITEN HILLITÄ ITSEÄÄN OSTAMASTA LIIKAA VAATTEITA? Varsinkin, kun vauvanvaatteet vaan ovat niin uskomattoman söpöjä..

Jos todella haluat sen, osta se normaalihintaisena. Mieti hetki ennen ostopäätöstä, tarvitsetko vaatetta todella? Lastenvaatteiden kohdalla tunneperäiset ratkaisut ovat hyvin nopeita ja monet verkkokaupat yllyttävät ostamaan näyttämällä myös loppuunmyydyt tuotteet valikoimissa. Silloin saattaa iskeä paniikki; NÄMÄ LOPPUU IHAN KOHTA, jos en ole nopea. Ja niin loppuvatkin, se on ihan ok. Kaikkea ei tarvitse omistaa. Jos epäröit ostopäätöstä, odota alennusmyyntiä. Alennusmyynneissä mieti, maksaisitko tuotteesta normaalihinnan? Jos, niin osta pois.

Ennen mahdollista kirppiskierrosta/alennusmyyntiä käy läpi jo olemassa olevat vaatteet. Puuttuuko alaosia vai yläosia? Kuinka monta mekkoa prinsessasi tarvitseekaan? Jos himoitset jotakin tiettyä kuosia tai tiettyä väriä tai merkkivaatetta, selvitä saako sitä yöpaitana tai jumpsuitina (niitä tulee käytettyä paljon) ja jos ei, OSTA AINA HOUSUT/LEGGINSSIT. Niitä kun kuluu.. Ei ole mitään järkeä käyttää rahaa ihanaan neljän kympin vauvan bodyyn, jos hänellä ei ole sopivan kokoisia sukkia. Jos himoitset uutuusväriä, osta sen väriset sukat.

Ennen vauvan syntymää pidin kirjaa jo olemassa olevista vaatteista, kirjasin ylös jopa ostohinnat. Näin aika nopeasti, miten paljon olin käyttänyt rahaa vauvanvaatteisiin ja kuinka monta bodya ja potkuhousua olikaan tullut jo hankituksi. Jos olet visuaalinen ihminen, ota valokuvat. Vauvan syntymän jälkeen mihinkään tällaiseen ei ole ollut enää aikaa, varsinkaan nyt kun Musume nukkuu samassa huoneessa, jossa vaatteet säilytetään.

Suosi kotimaista, suosi ekologista. Selvitä yhtiön taustoja, onko kyse vain mainoskikasta ja lupauksesta kestävän kehityksen tuotannosta. Suomalaisista merkeistä esimerkiksi Paapii ja Papu ovat saaneet hyviä arvosanoja vaatteiden vertailuissa. Kaiko Clothing taas lahjoittaa osan tuotosta hyväntekeväisyyteen. Olen ylpeä voidessani kertoa, että jokin lastenvaate on suomalainen tai se on jopa tehty Suomessa, mikä on aikuisten vaatteissa harvinaisuus nykyään. Ota kuitenkin huomioon maksukykysi. Jos himoitset kotimaisia vaatteita, mutta sinulla ei ole varaa ostaa lastenvaatteita uusina, osta vaatteet kirpparilta.

Muista kuin merkkivaatteista olen tykästynyt Lindexin vaatteisiin, jotka ovat hinta-laatu suhteeltaan yllättävän hyviä ja järki-ihmisen valinta. Bodyt on suunniteltu fiksusti; vastasyntyneille kietaisubody ja samasta kankaasta isommille normaalit bodyt. JÄRKEVÄÄ! Miksi kaikki merkit eivät tee näin???

En itse ihan hirveästi suojellut vaatteita tahroilta. Jos vaate likaantui, antaa mennä vaan, tahranpoisto on keksitty. Ruokalappua käytin kyllä, mutta jos vaate likaantui mutta ei sotkenut esim. mattoa, en välttämättä heti vaihtanut vaatteita jos ne eivät vauvaa häirinneet.

Hamstratessani isomman koon vaatteita, pyrin valitsemaan ensisijaisesti yksivärisiä vaatteita (kuosit ns. “vanhenevat” yllättävän nopeasti). Mitä lähemmäs eskari-ikää mennään, vaatteiden tyyli ja värit ovat lapselle itselleen tärkeitä, joillain jo ennen toista ikävuotta. Niin ihania kuin rimpsumekot ovatkin, harva koululainen haluaa käyttää niitä enää joka päivä. Itse olen ajatellut siten, että alle kouluikäiselle minä valitsen, ostan ja maksan vaatteet ja lapsi saa myöhemmin tarjolla olevista vaihtoehdoista valita mieleisensä. Katsotaan miten käy 🙂

Jos saat sukulaisilta sinua ei-niin-miellyttäviä vaatteita, kerro se heille! Ei nyt ihan heti ja suoraan mutta sano, että meille ei tarvitse nyt ostaa vaatteita. Ei ole mitään pahaa siinä, että kertoo, mitä haluaa (harjoittelen tätä vielä itse). Kerro, mistä väreistä pidät, mitä kokoa etsit, mikä merkki tai kauppa on sellainen, josta itse tykkäät ostaa vaatteita.. Jos tuttujen ostohimo on tolkuton, pyydä heitä tuomaan sukkia tai yöpaitoja. Sukkia häviää kuitenkin pesukoneeseen joka toinen päivä ja sukulaiset pääsevät luvan kanssa hypistelemään pieniä söpösukkia. Voit laittaa jopa kuvan mieleisestä haalarista, sillä varmasti lahjan antaja haluaa, että lahja on sinulle mieleinen. Salli myös yllättävät paljettihörsäkkeet ja Ryhmä Hau-paidat, jos lapsesi rakastaa niitä. Laula vaan itsellesi hiljaa “let it go, let it go”. On turhaa pyrkiä kontrolloimaan kaikkia vaatevalintoja..

KIRPPARILLA

Aloita tunnustelemalla, katso pikaisesti mahdolliset reiät, tahrat ja vastaavat. Kokemukseni mukaan vaatteissa olevat tahrat eivät ole lähteneet pois, joten älä tee kuten minä ja osta eurolla Gugguun bodya ja yritä poistaa tarhaa kotona. Menetät tässä vaan aikaa. Valmiiksi likaista tai rikkinäistä vaatetta tulee harvoin käytettyä edes kotivaatteena, korkeintaan värikylvyssä, jos sellaiseen päädytte.

Jos olet hajusteherkkä, tee nopea nuuskutustesti.. En myöskään suosittele silloin ostamista netistä. En koe olevani hajujen suhteen herkimmästä päästä, mutta joissain vaatteissa on todella voimakas tuoksu, jos edellinen omistaja on käyttänyt vaikkapa hajustettua huuhteluainetta. Tietenkin olen aina pessyt vaatteet vielä kotona.

Kirppareilta ostamani vauvan vaatteet ovat maksaneet alkaen 10snt. Olen myös saanut lahjoituksena ja puoli-ilmaisena tutuilta lastenvaatteita. Kallein ostokseni on tori.fi ostamani Kaikon body koossa 80cm, joka maksoi ihan toooosi paljon (muistaakseni lähemmäs 30€!! Puolustukseni bambikuosia ei tuolloin saanut MISTÄÄN).

Housuja on jostain syystä huomattavasti vähemmän kirpputoreilla tarjolla, joten jos löydät hyvät, älä epäröi niiden kanssa, vaan osta pois. Erityisesti konttausvaiheessa housut taitavat olla niin puhkikontattuja, että ota kaikki mitä löydät (meillä koot 74 ja 80). Jos sinulla on tuttuja lapsiperheitä, kysy pieneksi jääneitä sukkia. Niistä monet haluavat mielellään eroon ja olen saanut suurimman osan sukista käytettyinä.

En itse ostaisi vaatetta PELKÄSTÄÄN merkin takia. Tai no, ehkä joskus olen tähän sortunut.. mutta kyllä ulkonäön pitää miellyttää ja vaatteen tuntua hyvältä! Nettikirppareilta olen ostanut yksittäisiä täsmätuotteita. Niitä, joita olen erikseen etsinyt ja himoinnut. VARO facekirppareiden ja tori.fi:n huumaa, jossa yhtäkkiä olet ostanut enemmän kuin tarvitset. Mainittakoon vielä pari kivaa käytettyjen lastenvaatteiden verkkokauppaa, ainakin pienelle.fi ja emmy.fi ovat kivoja.

Jos saat ei-mieleisiä vauvanvaatteita, laita ne suoraan kirpparille. Tai no, pue ensin yhden kerran vauvalle, ota kuva lahjan antajalle ja jos et vieläkään siedä näitä vaatekappaleita silmissäsi niin kirpparille vaan. Vauvavuosi on liian lyhyt tuhlattavaksi vaatteissa, joita inhoat (koskee myös äidin vaatetusta..)

Jos olet saanut itse paljon vaatteita tutuilta, anna hyvän kiertää ja lahjoita vaatteet ilmaiseksi tarvitsevalle. Muista tämä myös kirpparituotteita hinnoitellessasi, tarkoitus on päästä liian pienistä vaatteista eroon eikä tehdä bisnestä. Et saa koskaan maksamaasi hintaa takaisin ja se on ihan ok.

Toivottavasti tästä oli iloa ja hyötyä! Seuraavassa osassa vauvan ULKOVAATTEET.

terveisin Heini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *